De Popprijs wordt uitgereikt aan de groep of artiest  die naar de mening van de jury in het jaar 2001 de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlands popmuziek.

De Popprijs gaat naar een artiest die in een relatief korte periode een niveau heeft bereikt, dat door weinige Nederlandse popartiesten gehaald wordt. In vier jaar tijd heeft zij zich ontwikkeld tot een personality die zich niet meer laat wegdenken in het Nederpopaanbod. Zij is uitgerust met een uitstekende, krachtige stem, die zich bewijst in zowel rocksongs als ballads. Haar compositorische kwaliteiten blijken uit de hits die zij samen met anderen heeft geschreven.

Dit jaar krijgt zij de Popprijs 2001, omdat zij heeft aangetoond zich verder te kunnen ontwikkelen, zowel op het podium als daarbuiten.

De lakmoesproef voor een echt grote popster is het optreden. Haar concerten tijdens de ‘Anouk Acoustic’ toernee en op de grote binnen- en buitenlandse zomerfestivals waren in het jaar 2001 van een zeer hoge kwaliteit. Hier was sprake van een performance die het gemiddelde Nederlandse niveau verre overschrijdt. Haar veelzijdigheid, uitstraling en inzet maakten haar shows tot een act van internationale allure. Voor de jury worden die optredens nog eens extra bijzonder, als dat hoge niveau binnen één jaar met nota bene twee verschillende begeleidingsgroepen wordt gehandhaafd.

Bovendien bewijst zij op haar in 2001 uitgegeven cd ‘Lost Tracks’ haar klasse, als haar composities ook in andere versies recht  overeind blijven staan en net zo spannend blijken.

Ook heeft zij dit jaar wederom een rolmodel voor muzikanten vervuld, waarin zij duidelijk maakt dat haar vorm van eigenwijsheid tot zowel artistiek als commercieel succes kan leiden.

De jury besliste unaniem dat de Popprijs 2001 naar Anouk moest gaan.