De vraag welke band of artiest in een bepaald jaar de belangrijkste bijdrage aan de popmuziek geleverd heeft, laat zich nooit zo gemakkelijk beantwoorden. Voor de jury tellen immers verschillende criteria die moeilijk met elkaar te vergelijken zijn: zijn verkoopcijfers het belangrijkste of is de vernieuwing het hoogste goed? Is het buitenland doorslaggevend en hoe meet je de invloed van een artiest op het popklimaat? Zo kan de Popprijs het ene jaar gaan naar de meest succesvolle artiest en een ander jaar weer naar een band die vooral belangrijk is omdat ze een nieuw geluid aan de Nederlandse popmuziek hebben toegevoegd.

De winnaar van de Popprijs 2004 voldoet aan vele criteria. Hij is succesvol, eigenzinnig en heeft de popmuziek verrijkt met een nieuw geluid. De Nederlandse hiphop was afgelopen jaar zonder enige twijfel het meest levendige genre binnen de popmuziek, en van alle rappers sprong Ali B het meest in het oog. Sterker nog: wie nog nooit van Ali B gehoord heeft, heeft geen tv gekeken, niet naar radio geluisterd en geen popfestivals, concert- of theaterzalen bezocht. Ali B was overal en leek voor alles te porren. Hij stond zes keer met Marco Borsato in een uitverkochte Kuip, maar schuwde ook de kleine podia niet.

Hits kreeg hij niet alleen dankzij Borsato – zelf ooit winnaar van de Popprijs – maar ook op eigen houtje. Ik Ben Je Zat werd een enorme hit en dat is knap, want Ali B werd niet gesteund door een grote platenmaatschappij. Hij bracht zijn album Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat in eigen beheer uit en bewees dat dit succes niet in de weg hoeft te staan.

En dat is een opsteker voor iedereen die net als Ali B overloopt van creatieve ambities. Ali B bewijst dat je niemand nodig hebt. Met gewoon je eigen ding doen, kun je veel bereiken: gewoon een kwestie van het juiste moment uitzoeken. Want ook dat is het knappe: hij heeft zich niet gek laten maken. Toen hij samen met Raymzter de hit Kut Marokkanen      schreef, maakte hij al voorzichtig naam. Maar hij heeft gewacht met zijn debuut tot het moment waarop de tijd rijp was. Op zijn album doet hij precies wat de titel belooft en dat in even oorspronkelijke bewoordingen als met eigenzinnige muziek.

De raps van Ali B zijn uit duizenden herkenbaar. De teksten zijn zonder uitzondering actueel en leveren niet zelden bijdragen aan het maatschappelijke debat. En met zijn muziek heeft hij zich volledig losgeweekt van de Amerikaanse hiphop enerzijds en de al jaren florerende Nederhop anderzijds

Ali B is in vier jaar uitgegroeid van zelfverklaard straatschoffie tot boegbeeld van het nieuwe multiculturele Nederland. Niet zozeer omdat hij zich voor geen enkel tv-spelletje te goed voelt, maar vanwege zijn volstrekt unieke uitstraling en zijn altijd relevante en immer positieve raps. Daarom krijgt hij de Popprijs.