Het juryberaad over welke band of artiest in een bepaald jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd, wil nog wel eens lang duren. Dit jaar viel de beslissing echter in een recordtijd. Terwijl de koffie nog stond te dampen, was de jury al unaniem tot de conclusie gekomen dat de band die vorig jaar in hetzelfde juryberaad op net te weinig steun kon rekenen, dit jaar onontkoombaar bleek.

Ook toen was het de jury bekend dat deze band niet alleen in eigen land maar zeker ook daarbuiten succesvol was. Maar ja, juist in 2004 zat de nu bekroonde band vooral in de studio. Het effect van de tijdens de beraadslagingen nog niet verschenen nieuwe CD zou pas in 2005 meetbaar zijn.
Dat effect blijkt immens. Het album komt onder andere binnen op nummer 1 in Nederland, bereikt nummer 1 posities in Finland en Spanje, de top 5 van Duitsland de top 10 van België en diverse landen in het midden Oosten, de top 20 van Oostenrijk en Zwitserland en de top 30 van Frankrijk, Griekenland, Turkije en Zweden. In Nederland stoot de CD The Silent Force door naar een platinastatus en ook in Spanje, Finland, België, Luxemburg en Duitsland blinkt er edelmetaal. Op dit moment staat de teller wereldwijd zelfs op meer dan een half miljoen verkochte exemplaren. Ook werden dit jaar nog even diverse gouden en platina exemplaren van het album Enter en Mother Earth geïncasseerd.

Er is in Nederland geen andere band of artiest die in een jaar tijd in het buitenland meer dan een half miljoen platen verkoopt, maar er is meer. De winnaar van de Popprijs 2005 mag zich inmiddels niet alleen een van de aartsvaders van een complete muziekstijl noemen, ze staan binnen dat genre ook nog eens eenzaam aan de top. Gothic metal heeft zich dankzij hen over Europa verspreid, niet alleen door de verkoop van albums maar ook door de vele eigen optredens en grote festivalperformances. De karakteristieke hoge stem van Sharon den Adel heeft in binnen- en buitenland school gemaakt net als de harde maar immer melodieuze muzikale omlijsting. Metal heeft in Nederland een nieuw ijkpunt gekregen.
En dankzij de winnaar van de Popprijs 2005 is gothic metal niet alleen artistiek maar ook commercieel een van de belangrijkste peilers van de huidige Nederlandse popindustrie. In een jaar dat begon met de triomf van The Silent Force en eindigde met het al even immense succes van de DVD The Silent Force Tour, kon de jury niet om hen heen. Na Edisons, TMF Awards, Conamus Exportprijzen en een World Music Award, is het nu tijd de Popprijs 2005 toe te kennen aan Within Temptation.