Het vaststellen wie de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek geleverd heeft, is voor de juryleden van de Popprijs ieder jaar stof voor verhitte discussies. Moet bijvoorbeeld de best verkopende artiest beloond worden, of juist diegene die de mooiste plaat heeft gemaakt? Zij die de volste zalen trekken of die band die het meest zoekt naar vernieuwing? Ieder jaar vallen tal van namen, en vaak zijn het dezelfden die het net niet redden.

Niet alle belangrijke artiesten zijn even zichtbaar, dat realiseert de jury zich heel goed. Bijvoorbeeld dat een bepaalde artiest in het buitenland enorm groot is terwijl deze in Nederland als een van de velen wordt beschouwd. Zo zijn er behoorlijk veel Nederlandse dj’s die regelmatig in het buitenland draaien, maar daar zijn we in Nederland, toch de bakermat van veel dance-muziek, al zo aan gewend dat niemand er meer van opkijkt. Toch steekt een in het buitenland zeer gewilde dj er in populariteit met kop en schouders boven uit. Niet alleen omdat hij met zijn trance, de stroming binnen de dance die wereldwijd de grootste massa’s op de been krijgt, fabuleuze lange dj sets draait. Maar ook omdat de winnaar van de Popprijs 2007  van huis uit zelf producer is, en een vakkundig radiomaker wiens programma A State Of Trance op radiostations van Polen tot Dubai en van Rusland tot Australië te beluisteren is.

Alle activiteiten van de 31-jarige in Leiden geboren prijswinnaar ademen een zeldzame professionaliteit uit, en zelden zie je in de Nederlandse popcultuur creativiteit en zakelijk inzicht tot zulke vruchtbare resultaten leiden als bij hem. Dat zal er toe bijgedragen hebben dat afgelopen najaar 345.000 dance liefhebbers uit 220 landen hem verkozen hebben tot beste dj van het jaar. Van China tot Libanon en van het Amerikaanse midwesten tot Zuid-Afrika kent men zijn naam. Hij is in alles wat hij aanpakt het ideale muzikale voorbeeld tot ver buiten onze landgrenzen. Hij is de ambassadeur van trance muziek, het belangrijkste culturele exportproduct van Nederland. Daar kon dit jaar geen jurylid van de Popprijs omheen. Met trots kent de jury daarom de Popprijs toe aan Armin van Buuren.