Welke band of artiest heeft in 2011 het meest betekend voor de Nederlandse popmuziek, was ook nu weer de vraag waarvoor de jury van de Popprijs zich gesteld zag.

Zoals altijd speelden ook nu weer diverse factoren mee in de afweging: succes in binnen- dan wel buitenland, inspirerende werking, originaliteit en draagvlak. Maar verkoopcijfers alleen zijn nooit bepalend, net zo min als de staat van dienst van de winnaar. Daar zijn gouden platen, lintjes en exportprijzen voor.

Maar idealiter scoort de winnaar van de Popprijs goed in de afweging van meerdere factoren. Zo ook dit jaar.
De winnaar van 2011 liet in 2005 al van zich horen en wist op basis van slechts één zelfbedacht woord, en een pakkende door heel Nederland stuiterende beat de jury al in verlegenheid te brengen.
Wat was er hier gebeurd?
Het zou alleen nog maar beter worden. Drie rappers die zich stuk voor stuk onderscheidden als taalvernieuwers en een producer/beatmaker die steeds innovatiever en oorspronkelijker te werk ging.
Ruim vijf jaar na hun debuut kwam het derde album en alles viel ineens op zijn plaats. Lolbroekerij stond nog altijd hoog in het vaandel maar er was ook ruimte voor een beleefde, volwassen noot. Ook de muziek werd veelzijdiger. Producer Bas Bron wist zelfs voor het meest doordringende deuntje van het jaar te zorgen met het ongemeen hitgevoelige Sterrenstof.

Een liedje dat de Nederlandse taal niet alleen verrijkte met een woord als ‘internagellaktisch’ maar met schier onnavolgbare rijmschema’s waar hun fans geen enkele moeite mee hadden.

Willie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo, de drie rappers van de band die dit jaar de Popprijs wint, blijken elkaar op het podium ook steeds beter te hebben gevonden. En dat is voor de jury ook een belangrijk argument geweest in de afweging. Waar voorheen loltrapperij op het podium nog wel eens ten koste ging van de zeggingskracht is De Jeugd Van Tegenwoordig nu een professionele band, waarin alle raps verstaanbaar zijn, en de beats van Bas Bron muzikaler klinken dan ooit.

Ja, De Jeugd Van Tegenwoordig heeft gewonnen dit jaar. Niet alleen omdat ze met De Lachende Derde een onbetwiste klassieker in de Nederlandse hiphopgeschiedenis hebben afgeleverd maar ook omdat ze een onmisbare factor gebleken zijn voor ons clubcircuit en de popfestivals.

Als geen ander wist De Jeugd Van Tegenwoordig afgelopen jaar aan te tonen dat hiphop muziek voor alle leeftijden kan zijn. Wat het viertal zo imponerend maakte was niet alleen dat ze de grote Alpha tent op Lowlands dit jaar bijna van de palen deed waaien, en er meer succes had dan welke grote buitenlandse attractie ook. Nee, het knappe is dat De Jeugd hun set op andere festivals weer aanpast aan publiek en omstandigheden.

Zo verschillend als de optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig ook kunnen zijn, altijd is er dat ontregelende, en zijn er die krankjorume taalvondsten. Ook internationaal is er geen rapcrew die net als De Jeugd tegelijk zo geestig, ranzig en muzikaal kan zijn. Platte grappen resoneren in diepere gedachten, en altijd is die volkomen originele door funk gedragen muziek.

Je zou alle Amerikaans rappers een cursus Nederlands willen geven om De Jeugd Van Tegenwoordig te kunnen doorgronden, maar ook dan zal dat nog niet lukken, want daar zijn Willie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo weer te ongrijpbaar voor.

Nederland heeft vorig jaar op vele festivals en in alle zalen mogen genieten van dit zeldzaam aanstekelijke viertal, dat zich bewezen heeft als grote inspirators voor niet alleen aankomende raptalenten, maar voor iedereen die van muziek houdt. De Popprijs 2011 is voor De Jeugd Van Tegenwoordig omdat ze een bereik hebben dat verder gaat dan de jeugd van tegenwoordig.