Welke band of artiest heeft in 2012 het meest betekend voor de Nederlandse popmuziek, was ook nu weer de vraag waarvoor de jury van de Popprijs zich gesteld zag.

Niet zelden kwam het de laatste jaren voor dat de prijs werd toegewezen aan een debutant. Om een Kyteman of een Caro Emerald kon niemand heen, ook al betrof het namen die een jaar eerder nog volslagen onbekend waren. Maar ook artiesten met een langere loopbaan kunnen bekroond worden, want de Popprijs is net zo min een aanmoedigingsprijs als een oeuvreprijs.

Het aardige van de prijswinnaar van 2012 is dat de kiem voor het succes eigenlijk al gelegd werd in 2011. In dat voorjaar verscheen het album Liverpool Rain, voorafgegaan door de single No Mercy.
Beiden scoorden goed, heel goed zelfs. Racoon, want dat is de naam van de winnaar van de Popprijs 2012, was weer helemaal terug, heette dat dus.

Maar het echt opmerkelijke succes boekten de vier jongens die in 2012 vijftien jaar als Racoon samen waren, pas het afgelopen jaar.
Toen bewezen Bart, Dennis, Paul en Stefan, dat hun muziek langer beklijft dan de meeste andere popmuziek. Het hele jaar door bleef het album Liverpool Rain in de album charts staan, sterker nog, de verkooppiek kwam pas toen de plaat al zevenenvijftig weken uit was.
In juni 2012 behaalde het album de eerste plaats, meer dan een jaar nadat de plaat verschenen was.

En dat kwam niet alleen door de tijdloze kwaliteiten van de melodieuze rockliedjes van Racoon maar zeker ook door de manier waarop de band zich in 2012 live had gemanifesteerd.

Veel indruk maakte Racoon op 31 maart toen ze in een XL versie de Heineken Music Hall wisten uit te verkopen. Een gebeurtenis die gevolgd werd door de toekenning door luisteraars van 3FM van maar liefst drie 3FM Awards en een optreden op het hoofdpodium van Pinkpop.

Het was dit optreden dat op het Nederlandse poppubliek zoveel indruk maakte, dat hun toch al succesvolle album Liverpool Rain de weken erna doorstoomde naar de eerste plaats van de
album charts.
Nu, een half jaar later prijkt de plaat nog altijd in de hogere regionen, terwijl liedjes van Racoon het hele jaar door niet van de radio zijn geweest en de band maar liefst acht keer genoteerd stond in de Top 2000.

In de vluchtige popwereld met een plaat zo lang, zo steady succes hebben en steeds nog steeds zieltjes weten te winnen, dat vindt de jury bijzonder. En dat het komt van een band die zonder steun van grote platenmaatschappijen alles zelf heeft weten te bereiken, is helemaal bijzonder.
Hun volhardendheid en geloof in eigen kwaliteiten heeft Racoon al ver gebracht. Sinds hun hit Love You More uit 2005, staat de band model in Nederland voor zelfredzaamheid in de popmuziek. Racoon nam toen na gedropt te zijn door hun platenmaatschappij genadeloos wraak op alle sceptici. Iets dat ze zes jaar later opnieuw zouden doen.

Want dat Liverpool Rain zo’n succes zou worden, daar hadden weinigen op gerekend. Maar Racoon is in 2012 uitgegroeid tot een van de grootste bands van het land. Op radio, tv, festivals en -dankzij hun liedje voor de film Alles Is Familie zelfs in bioscopen- is Racoon nadrukkelijk aanwezig. Om het jaar compleet te maken verkochten ze Heineken Music Hall maar liefst twee keer uit. Ook de kaarten voor hun jubileumconcert op 17 maart dit jaar vlogen weg.

Dit succes gevoegd bij het gegeven dat Racoon alles zonder steun van buiten heeft bereikt, op geen andere manier dan gewoon zichzelf te blijven en te doen waar ze in geloven, dit dwingt bij de jury grote bewondering af.

Er is geen Nederlandse band of artiest die in 2012 zich zo langdurig, zo breed en zo goed gemanifesteerd heeft als Racoon, en dus geen band die zoveel betekend heeft voor onze popmuziek. Daarom gaat de Popprijs 2012 naar Racoon.