De winnaar van de Popprijs wordt, in tegenstelling tot andere prijzen, niet gekozen op basis van enkel artistieke creaties, internationaal of nationaal succes, streamingcijfers, een vernieuwende sound, verkoopcijfers of een langdurige carrière. De doorslaggevende factor is dat de jury het werk van de winnaar ziet als belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. We leven in een tijd en wereld waar het uiterste wordt gevraagd van ieders creativiteit. Ook dit jaar speelt corona daarin een grote rol. Alle bovengenoemde criteria, in combinatie met (elkaar) minder live zien en minder horen, zorgden tegen alle verwachtingen in juist voor een buitengewoon levendig juryoverleg.

Onzekere tijden laten ons soms bij de pakken neerzitten. Toch zijn er genoeg artiesten die juist dan alles aangrijpen om in het licht te blijven en zichzelf te blijven herontdekken. Zo zag de jury afgelopen jaar nieuwe artiesten die, ondanks het gebrek aan festivals of concerten, direct impact maakten met hun, vaak Nederlandstalige, muziek. En 2021 bleek helaas ook het noodgedwongen einde van twee roemruchte bands die een langdurige carrière afsloten. De Popprijs is echter niet noodzakelijkerwijs een prijs voor nieuwkomers of een oeuvreprijs. Alles wegende, koos de jury voor een artiest waar je bij uitstek het label ‘doorzettingsvermogen’ op mag plakken. En dat doorzettingsvermogen toont de winnaar van de Popprijs 2021 al vaker in haar carrière en zeker ook het afgelopen jaar.

Waar veel andere muzikanten het zouden hebben laten zitten, koos deze artiest in haar carrière al meermaals voor herpakken en vernieuwen. Er werd gekozen voor een wisseling van muzikale koers, een andere bezetting – die tot stand kwam na een unieke zoektocht. Verandering zorgde bij deze artiest altijd voor nieuwe impulsen, nieuwe energie en vindingrijke en originele plannen. Deze artiest was bijvoorbeeld een van de eersten die zich snel aanpaste aan de huidige pandemie en actief aan de slag ging met het creatief streamen van eigen liveshows.

Terugkijkend op een carrière van twintig jaar vol hits, mogen we concluderen dat deze artiest nog altijd, en steeds weer opnieuw, relevant is en blijft. De jury is onder de indruk van de kunst om in mogelijkheden te denken en niet in problemen. En die mogelijkheden worden zonder slag of stoot, met een professioneel team en tot in de puntjes uitgevoerde producties, neergezet. Het lijkt alsof het ze nauwelijks moeite kost, maar niets is minder waar. Deze artiest blijft bouwen, blijft groeien, blijft hard doorwerken en neemt niets voor lief. Deze band blijft op een kwetsbare manier accelereren met een hart vol vuur. De liefde die de band keer op keer aan hun fans geeft, krijgen ze van hun fans terug. Samen lieten ze zo een unieke community ontstaan op basis van vertrouwen, kwaliteit, maar bovenal muziek. En wat voor muziek. Het nummer ‘Soldier On’ wordt gezien voor wat het moet zijn; een symbool van hoop en licht in een onzekere tijd. Het groeide uit tot hèt anthem van de coronapandemie.

In welke vorm hun muziek ook wordt gegoten, en waar je hen ook ziet; zij en hun muziek zijn een baken. Ze zijn een ijzersterke liveband die zowel op tv, radio en tijdens een concert leven uit speakers laten knallen, ze verkochten in oktober Ahoy twee keer uit en weten al jaren hun positie aan de top te behouden door hun passie, kunde, ijver en vriendschap. De winnaar van de Popprijs 2021 is: DI-RECT.