De winnaar van de Popprijs wordt, in tegenstelling tot andere prijzen, niet gekozen op basis van enkel artistieke creaties, internationaal of nationaal succes, streamingcijfers, een vernieuwende sound, verkoopcijfers of een langdurige carrière. De doorslaggevende factor is dat de jury het werk van de winnaar ziet als belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Dat de jury urenlang vergaderde om uit de vele kandidaten een winnaar te kiezen, geeft aan hoe goed de Nederlandse popmuziek er anno 2023 (weer) voor staat.

Zo zag de jury talloze jonge, vaak vrouwelijke artiesten impact maken op de Nederlandse muziekwereld. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Vaak in het Nederlands, soms in het Engels en zelfs instrumentaal. Met een eigen visie, enorm arbeidsethos en gebruikmakend van de digitale mogelijkheden die deze tijd biedt lukt het hen om in korte tijd succesvol te zijn en miljoenen mensen te bereiken. En dat na een moeilijke en onzekere periode waarin artiesten als eersten een van hun belangrijkste inkomstenbronnen zagen wegvallen en als laatsten weer aan de slag mochten.

Juist dan zijn er artiesten die in zichzelf geloven en kiezen voor de muziek. Zij durven een visie te ontwikkelen, koers te bepalen en de schouders eronder te zetten. Zo zag de jury begin 2022 op indrukwekkende wijze twee nieuwkomers de muziekwereld betreden. Het succes dat Antoon in korte tijd wist te behalen, resulterend in twee uitverkochte Ziggo Dome optredens, is ongekend en illustreert het succes van Nederlandstalige popmuziek. Dat geldt ook voor MEAU. Buiten de gevestigde orde van de muziekindustrie wist de singer-songwriter wekenlang de toppositie in de hitlijst te bezetten en miljoenen mensen te raken met haar debuutsingle. Zij was niet de enige jonge vrouw die met Nederlandstalige liedjes imponeerde. MAAN verkocht Ziggo Dome uit, scoorde een grote hit met Goldband en is uitgegroeid tot een landelijke popster. Froukje moet haar debuutalbum nog uitbrengen, maar is nu al niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Vriendin en collega S10 is pas 22, maar al toe aan album nummer drie en bereikte dit jaar honderdtachtig miljoen mensen wereldwijd met haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. En dan is er nog Eefje de Visser, die met elk album haar artistieke koers verlegt en verdiept en toewerkt naar een ronduit indrukwekkend oeuvre. Hoe knap ook, de Popprijs is echter niet noodzakelijkerwijs een prijs voor nieuwkomers, een oeuvreprijs of een beloning voor bereik.

De Popprijs gaat om impact op en de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Die werd in 2022 gekenmerkt door een enorme knaldrang. Na twee jaar ophokplicht ‘mocht’ de popsector eindelijk weer. De bühne op, de clubs in en de festivals af. Alle kandidaten die de jury besprak imponeerden dit jaar op het podium en droegen bij aan een wederopstanding van het club-, live- en festivalseizoen. Alles wegende, koos de jury voor de artiest die de soundtrack schreef voor het doorbreken van de banden, regels en restricties van de lockdown. Schijnbaar vanuit het niets kwam de winnaar van de Popprijs 2022 de Nederlandse muziekwereld binnen denderen en wist binnen no-time de meest uiteenlopende fans aan zich te binden. Deze artiest is er een waar je bij uitstek het label ‘eigengereid’ op mag plakken en die volledig zijn eigen pad bewandelt, voor én achter de schermen.

De winnaar van de Popprijs 2022 voelt de tijdsgeest uitstekend aan en weet dat te verpakken in sterke composities met een eigen geluid. De liedjes bereiken de hitlijsten in binnen- en buitenland en de grootste hit was dit jaar de hoogste debutant in de Top 2000. De jury is onder de indruk van de wijze waarop deze artiest met een no-nonsense DIY-aanpak impact wist te maken en in korte tijd door te groeien van kleine zaaltjes tot de grootste en meest uiteenlopende evenementen. Deze artiest was de grote sensatie op de zomerfestivals en de belichaming van het postcoronatijdperk in de livemuziek. Dat succes is geen toeval, getuige de aankomende uitverkochte optredens in de grootste zalen van de Benelux. En dan te beseffen dat deze artiest pas net begonnen is. De winnaar van de Popprijs is te vinden in die mooie stad achter de duinen en luistert naar de naam: Goldband.